O zafałszowaniu olejkiem kasjowym (cynamonowym chińskim) świadczy wyższa zawartość aldehydu cynamonowego (>76%).
Zastosowanie Olejek cynamonowy z kory jest stosowany do aromatyzowania artykułów spożywczych (np. słodycze, sosy, napoje orzeźwiające). Jest składnikiem perfum typu orientalnego oraz środków kosmetycznych, na przykład do pielęgnowania jamy ustnej. Olejek z liści jest surowcem do produkcji eugenolu, który z kolei jest przetwarzany na wanilinę.
Dawniej olejek cynamonowy (otrzymany po raz pierwszy w XVI w.) był wykorzystywany w produkcji panacealnych konfektów, środków na dżumę, oraz spożywczo-leczniczych wódek i spirytusów.
W aromaterapii olejek cynamonowy jest ceniony ze względu na swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwinfekcyjne, antyseptyczne, trawienne, rozgrzewające, dodające energii i wzmacniające. W tym nurcie terapii komplementarnej produkuje się z niego różnorodne mieszanki wspomagające skórę trądzikową, działające prewencyjnie przeciwko infekcjom górnych dróg oddechowych i rozgrzewające miejscowo.