Wyłączanie komputera zanim zakończyłby aktualizację swoich struktur danych również mogłoby doprowadzić do utraty danych. Problem ten był pogłębiony przez to, że Microsoft uczynił domyślnie włączonym buforowanie zapisu w oprogramowaniu dostarczanym do MS-DOS 6.0. Z powodu tej zmiany, po zakończeniu aplikacji znak zachęty MS-DOS mógł pojawić się na ekranie jeszcze przed ukończeniem zapisu danych na dysku. Z powodu braku kontrolowanej procedury zamykania systemu (która występuje we współczesnych systemach operacyjnych), wielu użytkowników mogło uznać wyświetlenie się znaku zachęty MS-DOS jako sygnał, że można bezpiecznie wyłączyć komputer co było powszechnie spotykane przed MS-DOS 6.0. Microsoft odniósł się do tego problemu w MS-DOS 6.2, w którym buforowanie zapisu wciąż było domyślnie włączone jednak pamięć podręczna () ulegałaby czyszczeniu przed ponownym pojawieniem się linii wiersza poleceń.