У медицині, зокрема гастроентерології, шкала Чайлда-П'ю (або шкала Чайлд-Турко-Пью або критерії Чайлда) використовується для оцінки прогнозу хронічних захворювань печінки, головним чином цирозу. Хоча спочатку вона використовувалась для прогнозування смертності під час операції, зараз вона використовується для визначення прогнозу, а також необхідної інтенсивності лікування та необхідності трансплантації печінки.

Підрахунок Шкала має п'ять клінічних показників захворювання печінки. Кожний показник оцінюється у 1–3 бали, 3 бали вказують на гірший стан. Показник 1 бал 2 бали 3 бали Загальний білірубін, мкмоль/л (мг/дл) <34 (<2) 34–50 (2–3) >50 (>3) Альбумін сироватки, г/дл > 3,5 2,8–3,5 <2,8 Протромбіновий час, тривалість (сек) <4,0 4,0–6,0 >6,0 МНВ <1,7 1,7–2,3 >2.3 Асцит Немає Легкий (або пригнічений медикаментами) Помірний до важкого (або стійкий до терапії) Печінкова енцефалопатія Немає I - II клас ІІІ – IV клас При первинному склерозуючому холангіті (PSC) та первинному біліарному холангіті (PBC) іноді використовують модифіковану шкалу Чайлд-П'ю, де показник білірубіну змінений, щоб відобразити факт, що ці захворювання мають високий рівень кон'югованого білірубіну. Верхня межа для 1 балу - 68 мкмоль/л (4 мг/дл), а верхня межа для 2 балів - 170 мкмоль/л (10 мг/дл).

Мнемонічні правила англійською «Pour INH Another Beer At Eleven»: PT, INR, Асцит, Білірубін, Альбумін, Енцефалопатія (Pour INH Another Beer At Eleven).

«PIA-BEA»: PT, INR, асцит, білірубін, енцефалопатія, альбумін.

«ABCDE»: альбумін, білірубін, коагуляція (coagulation - INR), барабанний (drum) живіт (асцит), енцефалопатія.

Інтерпретація Згідно зі шкалою хронічну хворобу печінки класифікують за класами А-С, використовуючи суму балів показників, що описані вище. Бали Клас Виживання протягом 1 року Виживання протягом 2 років 5–6 A 100% 85% 7–9 B 80% 60% 10–15 C 45% 35%

Суміжні шкали

Шкала MELD Шкала MELD-Plus

Історія Хірург та експерт з портальної гіпертензії Чарльз Гарднер Чайлд (1908–1991) з Мічиганського університету вперше запропонував шкалу у 1964 р. у підручнику з хвороб печінки. Вона була модифікована П'ю та інш. у 1972 р. у доповіді про хірургічне лікування кровотеч з варикозних вен стравоходу. Вони замінили показник Чайлда щодо стану харчування на протромбіновий час або МНВ, і призначили оцінку у 1–3 бали для кожного показника.

Примітки

Посилання Калькулятор «Чайлд-П’ю» від LiverpoolMedics Онлайн-калькулятор оцінки «Чайлд-П’ю»