Петігренова померанцева олія — ефірна олія, наявна в листі та молодих паростях померанцю (Citrus aurantium L.), що вирощується у Південній Америці, Італії, Франції та інших країнах Середземномор'я.

Властивости Петігренова померанцева олія — рухома світло-жовта рідина із запахом померанцю. Розчинна в етанолі (1:4 — у 70%-му), бензилбензоаті, рослинних оліях, пропіленгліколі; нерозчинна у воді. У кислому та лужному середовищі нестійке.

tвсп, °C

67 0,882 ÷ 0,898 1,456 ÷ 1,465 -5 ÷ +4

Хімічний склад До складу олії входять: (+)-лимонен, сесквітерпенові вуглеводні, (+)-ліналоол, α-терпінеол, гераніол, нерол, цитронеллол, крезол, евгенол, гваякол, додеканаль, бензальдегід, фурфурол, метилантранілат, терпініл-, гераніл-и нерілацетати та інші компоненти.

Отримання Отримують із молодих паростей та листя померанцю шляхом відгонки з парою, вихід олії 0,15—0,40%.

Основні виробники — Парагвай, Італія та Франція.

Застосування Застосовують як компонент парфумерних композицій та віддушок для косметичних виробів та мила.

Див. також Петігренова олія Петігренова лимонна олія Петігренова апельсинова олія Неролієва олія Померанцева олія Іланг-іланг Кедрова олія

Джерела