Бутилпарабен — бутиловий естер гідроксибензойної кислоти, бутил-4-гідроксибензоат, антимікробний консервант. Молекулярна формула C11H14O3.
Фізичні властивості Безбарвні кристали або білий кристалічний, без запаху чи майже без запаху та смаку порошок.
Одержання Одержують бутилпарабен за допомогою реакції естерифікації 4-гідроксибензойної кислоти з 1-бутанолом.
Антимікробна дія Бутилпарабен проявляє антимікробні властивості за рН 4–8, однак вони знижуються при збільшенні рН (утворення феноляту). Парабени більш активні проти дріжджів і плісняви, ніж проти бактерій, а також більш активні проти грампозитивних, ніж проти грамнегативих бактерій.
Широко використовується у фармацевтичній та косметичній рецептурі як антимікробний консервант (один або в поєднанні з парабенами чи іншими консервантами).
Вплив на ендокринну систему Парабени мають естрогенний ефект, активуючи ендоплазматичні рецептори (ЕР) як in vitro, так і in vivo.
У 2009 році Данський національний інститут харчових продуктів оцінив ризик для здоров'я від парабенів, враховуючи результати досліджень про їх негативний вплив на ендокринну систему тварин, та про поглинання та метаболізм парабенів у людей. Вони дійшли висновку, що естрогенне навантаження від парабенів може перевищувати кількість природного естрогену у дітей.
Обмеження і заборона використання У грудні 2010 року Науковий комітет з безпеки споживачів (SCCS) Європейського Союзу рекомендував знизити вміст бутилпарабену у споживчих товарах з 0,8 % до 0,19 %. А у листопаді 2023 року рекомендований цим же комітетом вміст бутилпарабену як консерванту у косметиці вже становив 0,14 %.
У березні 2011 року Данія заборонила використання пропілпарабену та бутилпарабену в продуктах для дітей віком до трьох років.
У квітні 2025 року Науковий комітет з безпеки споживачів (SCCS ) Європейського Союзу дозволили зберегти у засобах для дітей, що змиваються, концентрацію бутилпарабену 0,14 % (у вигляді кислоти), але знизити її для засобів, що не змиваються — до 0,092 % (у вигляді кислоти).
Примітки