O ácido mirísticoChemSpider Myristic acid (ou ácido tetradecanoico) é un ácido graxo saturado moi común coa fórmula molecular CH3(CH2)12COOH. Un miristato é un sal ou éster do ácido mirístico.

O ácido mirístico recibe o seu nome do nome científico da noz moscada (Myristica fragrans). A manteiga de noz moscada é nun 75% trimiristina, o triglicérido formado por glicerina e tres ácidos mirísticos. Ademais de na noz moscada, o ácido mirístico atópase no aceite de sementes de palma, aceite de coco, manteiga (do leite) e é un compoñente menor de moitas outras graxas. Tamén se encontra no espermaceti, a fracción cristalizada do aceite de esperma de balea.

Na célula o ácido mirístico con frecuencia engádese cotraducionalmente á penúltima glicina do extremo N-terminal de quinases asociadas a receptores para conferirlle ao encima "localización de membrana" (o encima queda asociado á membrana). Esta adición denomínase miristoilaciónMary K. Campbell,Mary K. Campbell Shawn O. Farrell. Bioquímica. Google books. N-miristoilación (Myr) y modificaciones N-terminal de proteínas de Arabidopsis thaliana Dr. José Ángel Traverso. Institut des Sciences du Végétal, Gif-sur-Yvette, Francia. O ácido mirístico ten unha hidrofobicidade dabondo alta como para ser incorporado á zona de ácidos graxos dos fosfolípidos da bicapa lipídica das membranas da célula eucariótica. Deste modo o ácido mirístico actúa como lípido áncora nas biomembranas.

É un compoñente de xabóns e cosméticos. O éster isopropil miristato utilízase en cosmética e preparacións medicinais tópicas cando se procura unha boa absorción a través da pel.

A redución do ácido mirístico rende miristil aldehido (tetradecanal) e o alcohol miristílico.

Notas

Véxase tamén Outros artigos Ácido miristoleico

Categoría:Ácidos graxos Categoría:Ácidos carboxílicos