Miód wrzosowy wyróżnia się w stosunku do innych miodów wysoką zawartością wody (średnio 19,1%), wysokim stosunkiem fruktozy do glukozy (średnio 1,32), wysoką przewodnością elektryczną (średnio 0,62 mS/cm) i aktywnością enzymu α-amylazy.
Miód wrzosowy bywa pozostawiany pszczołom na zimę, ponieważ umożliwia pasiece dobre zimowanie.
Miód wrzosowy stosowany jest też jako dodatek wzbogacający smak potraw. W kosmetyce stosowany jest w celu regeneracji i odmładzania skóry. Dodatek miodu wrzosowego stosowany jest przy wyrobie szkockiej whisky drambuie.
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich trafił na listę chronionych produktów tradycyjnych.
Przypisy
Kategoria:Miody