Dlatego też, każdy uczestnik sieci próbuje odszyfrować wszystkie wiadomości przechodzące przez sieć, nawet jeśli wiadomość nie została pierwotnie przeznaczone dla tego uczestnika sieci. Ponieważ tylko rzeczywisty odbiorca może odszyfrować wiadomości przeznaczone dla niego, wszyscy uczestnicy sieci wiedzą, że jeśli nie uda się odszyfrować wiadomości to wiadomość nie była przeznaczona dla nich. Oryginalny nadawca wie, czy odbiorca otrzymał wiadomość lub nie (poprzez system potwierdzenia), ale nadawca nie może dowiedzieć się, z jakiej sieci uczestnik jest rzeczywistym beneficjentem, ponieważ wszyscy uczestnicy sieci będą miały zaszyfrowane wiadomości przechowywane na komputerze, niezależnie od tego, czy wiadomości przeznaczony był dla nich, czy nie. Węzły Bitmessage przechowują zaszyfrowane wiadomości tylko przez dwa dni przed ich usunięciem, Dlatego wiadomości nie są zarchiwizowane w sieci. Nowe węzły łączące się z siecią mogą jedynie pobrać i nadawać wiadomości z ostatnich dwóch dni. Wszystkie wiadomości, które nie uzyskały potwierdzenia, można ponownie wysłać przez autora wiadomości po upływie dwóch dni.
Źródło i licencja
Fragment artykułu Wikipedia — Bitmessage · historia autorów.
Tekst: CC BY-SA 4.0. Wydzielono fragment z dłuższego artykułu.