To oznacza, że każdy kto ma dostęp do systemu, mógłby go w dowolnym momencie wyłączyć. Żeby temu zapobiec, shutdown sprawdza czy na którejś z konsol zalogowany jest autoryzowany użytkownik. Przy pomocy tej kombinacji klawiszy wywoływany jest shutdown z parametrem -a. Operacja wyłączania systemu będzie możliwa tylko wtedy, gdy została zlecona przez jednego z użytkowników wymienionych w pliku /etc/shutdown.allow lub roota.

Zobacz też halt reboot

Przypisy

Kategoria:Unix