Olejek cynamonowy – olejek eteryczny, pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego (łac. Cinnamomum zeylanicum Nees, Cinnamomum verum J. Presl), gatunku drzewa, należącego do rodziny wawrzynowatych. Gatunek ten jest uprawiany na Cejlonie, Seszelach, Jawie, Komorach, Madagaskarze i w Chinach. Głównym surowcem olejkodajnym jest kora, z której otrzymuje się, metodą destylacji z parą wodną, olejek zawierający 42–75% aldehydu cynamonowego. Jest stosowany do aromatyzowania artykułów spożywczych oraz w perfumerii, kosmetyce i farmacji. Olejki otrzymywane z liści, kwiatów i korzeni mają mniejszą wartość, a ich znaczenie we współczesnej gospodarce jest bardzo ograniczone.

Otrzymywanie i właściwości olejków thumb|left|120px|Aldehyd cynamonowy thumb|left|120px|Eugenol Olejek pozyskuje się z kory cynamonowca metodą destylacji z parą wodną. W prymitywnych urządzeniach do destylacji, pracujących w miejscu zbiorów, osiągana jest wydajność ok. 0,2% olejku o zapachu cynamonu i korzennym smaku. Olejek zawiera ok. 55% aldehydu cynamonowego i do 18% eugenolu. Znaczna część otrzymanego aldehydu utlenia się do kwasu cynamonowego. W doskonalszych instalacjach destylacyjnych osiąga się wydajność 0,5–1,0%, a zawartość aldehydu cynamonowego waha się w zakresie 42–76% (w zależności od jakości surowca).