Kiedy jest potrzebne pozwolenie na budowę? nie wymaga pozwolenia na budowę (ani też zgłoszenia organowi nadzoru budowlanego): budowa instalacji telekomunikacyjnych w obrębie budynków będących w użytkowaniu budowa telekomunikacyjnych linii kablowych instalowanie urządzeń (do 3 m wysokości), w tym antenowych konstrukcji wsporczych i instalacji radiokomunikacyjnych na obiektach budowlanych instalowanie kabli telekomunikacyjnych w kanalizacji kablowej

wymaga zgłoszenia właściwemu organowi nadzoru budowlanego: budowa wolno stojących kabin telefonicznych, szaf i słupków telekomunikacyjnych budowa kanalizacji kablowej budowa przyłączy telekomunikacyjnych (lub bez zgłoszenia, ale wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej) przebudowa sieci telekomunikacyjnych instalowanie urządzeń o wysokości powyżej 3 m na obiektach budowlanych montaż obiektów radiokomunikacyjnych, w tym antenowych konstrukcji wsporczych na istniejących obiektach budowlanych

wymaga pozwolenia na budowę (przez domniemanie): Budowa instalacji telekomunikacyjnych w nowych budynkach Budowa wolnostojących masztów i wież telekomunikacyjnych (tekst ujednolicony na podstawie art. 29-30 Prawa Budowlanego)

Przypisy

Bibliografia