Rafinowany olej nie ma prawie w ogóle zapachu.
Skład 13–45% kwasu linolowego, 36–72% kwasu olejowego, 6–16% kwasu palmitynowego, 1–7% kwasu stearynowego, 1–3% kwasu arachidowego, 2–5% kwasu behenowego, 1–3% kwasu lignocerynowego, bogaty w witaminy i składniki mineralne. Kategoria Olej półschnący. Trwałość Po otwarciu butelki od 4 do 6 miesięcy. Wytrzymałość na temperatury Odporny na ciepło. Nie dymi podgrzewany do temperatury 232°C.
Zastosowanie Do zastosowań kulinarnych wykorzystywany może być podobnie jak oliwa. Stosowany jest do smażenia, pieczenia pieczywa i ciast, sałatek, konserwowania żywności w puszkach (w tym konserwowania sardynek), wyrobu margaryny i ghi. Ze względu na brak dymienia podczas obróbki cieplnej olej arachidowy wykorzystywany jest w kuchniach na okrętach podwodnych.
W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest do wyrobu mydeł, pomadek i lubrykantów, olejków do masażu.
Stosowany jest także jako rozpuszczalnik dla środków owadobójczych, do wyrobu farb, barwników, past, świec, pokostu i smarów.
Na początku XX wieku olej arachidowy był wykorzystywany do zasilania pierwszych silników Diesla.
Przypisy
Orzech arachidowy