4–6 miesięcyWytrzymałość na temperatury:nie ogrzewać powyżej 70 °C, temperatura zamrożenia około -18 °CGęstość względna:0,913–0,918Wskaźnik odbicia:1,470–1,473Wskaźnik jodu:94–103Wskaźnik mydlenia:190–195Udział % w gotowym produkcie: bez ograniczeńZastosowanie W przemyśle kosmetycznym używany do produkcji perfum, mydeł i kremów, oraz w farmaceutyce. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja), W przemyśle farmaceutycznym. Farmakopea Polska V przewiduje olej migdałowy odmiany słodkiej jako rozpuszczalnik niektórych lipofilnych substancji leczniczych, stosowanych w iniekcjach, W przemyśle spożywczym stosowany jako dodatek do żywności, m.in. do aromatyzowania ciast i produkcji marcepanów, Używany także do smarowania precyzyjnych urządzeń.

Przypisy

Kategoria:Oleje roślinne Kategoria:Tłuszcze jadalne