Roślina kosmetyczna Wyciąg z krwawnika dodawany jest do łagodzących i regenerujących maseczek, kremów i płynów do twarzy. Bywa także składnikiem szamponów i past do zębów, ziele stosowane jest zewnętrznie do pielęgnacji włosów. Wykorzystywany bywa jako jeden z wielu składników do przygotowania kąpieli relaksacyjnych. Olejek krwawnikowy dodawany jest do różnych kosmetyków.

Roślina jadalna Młode liście stosowane są do aromatyzowania sałatek i herbat, do zaparzania herbat stosowane były też kwiatostany. Liście stosowane były także w Szwecji jako zamiennik chmielu przy wyrobie piwa. Roślina była wykorzystywana też jako konserwant – w Niemczech owoce w tej roli były dodawane do beczek z winem, a Klamatowie wkładali ziele do ryb, by zabezpieczyć je przed zepsuciem. Olejek krwawnikowy stosowany jest do aromatyzowania likierów.

Roślina pastewna Krwawnik uznawany jest za dobrą roślinę pastewną, w sianie jest rośliną smakową. Drobno posiekane młode liście krwawnika, podobnie jak pokrzywy i mniszka lekarskiego, tradycyjnie są używane w hodowli kur jako składnik domowej roboty karmy dla młodych kurcząt.