Zastosowanie Roślina uprawna: często jako roślina ozdobna lub na żywopłoty. Uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Roślina lecznicza i kosmetyczna: Surowiec zielarski: liście i owoce (Folia et Fructus Lauri). Zawiera do 3% olejków z cyneolem, terpenami, geraniolem, 30% tłustych olejów, gorycze, skrobia, cukier. . Olejki eteryczne zawierają znaczną ilość goryczy i garbników – stąd charakterystyczny ostry i gorzki smak. Odkryto iż liście zawierają substancje C1 i C2 należące do flawonoidów, które wykazują działanie przeciw MRSA. Działanie to prawdopodobnie polega na hamowaniu aktywności bakteryjnej gyrazy DNA i topoizomerazy IV Anti-methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) compounds isolated from Laurus nobilis.. Działanie: przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry, przy chorobach reumatycznych – do zastosowania zewnętrznego (nacieranie nalewką). Kąpiel z dodatkiem olejku wawrzynowego jest pobudzająca. Zbiór i suszenie: liście zbiera się latem, owoce jesienią Sztuka kulinarna: suszone liście, znane jako liście bobkowe lub liście laurowe, są używane jako przyprawa, np. jako dodatek do bigosu, gulaszu, mięsa, są także składnikiem hinduskiej mieszanki przyprawowej „garam masala”. Liście odstraszają szkodniki (wkładane są do szaf, gdzie przechowuje się żywność).